RADDblog

Family House in Obama by Suppose Design

Posted in Architecture, Interiors, Texture by RADDblog on February 27, 2010

Suppose Design recently finished a family house In Obama, in the Fukui prefecture on the sea of Japan. The site, situated near the beach, posed climatic problems such as damage from the sea breeze.  The client – the director of a clinic opposite the house – wished to combine openness on the ground floor to allow for parking spaces for his clients with more protected first floor living spaces.

Kitchen space, bathrooms, study corners and storage are strategically placed at the perimeter of the site to form a buffer around the living areas and bedrooms to protect them from the harsh climate.  Light and air are allowed in through the insertion of courtyards with glass-framed walls between the rooms.  It opposes the notion of letting the outside world in and offers an intimate controlled environment, but one that can be very open at the same time.

The house is very spacious within the Japanese context, the built areas measure 171 square meters. This size allowed for generously sized rooflights and courtyards, to ensure a flood of natural light throughout the house.   The open character of the first floor was created by using a supporting steel structure, held up by reinforced concrete elements on the ground floor.

Suppose Design aims to create an architecture with a strong interaction between inside and outside environment to ultimately blur the boundaries between them and to create one continuous connected space. The use of identical floorboards in internal and external areas, running along the length of the house, underline this concept.  It carefully blends the need for protection and privacy with the notion of the Japanese courtyard which results in a refined contemporary living space.

-

via yatzer


Rubikon Rebel Pinhole Camera by Hubero Kororo

Posted in Downsizing, Technology by RADDblog on February 27, 2010

In our high tech world where cameras have become part of our mobile phones, some of us tend to use the more traditional methods.   Methods which we might have found difficult in the past, but cherish nowadays!  I guess that we prefer the romantic anticipation of not knowing what the image which you have just shot looks like; or the process of making yourself aware of the surrounding to capture better images.  With digital cameras we have slacked and prefer to take the easy way of capturing images and if we don’t like them we go back and we delete them.

In our high-tech fast beat world, it’s a paradox to realize that experimentation with classical photography has become even more expensive than it used to be!  With the introduction of Rubikon, Jaroslav JuřicaHubero Kororo) wanted to mediate the principles in a funny and easy to use way.  Juřica wanted to offer mass photographers an alternative way of not only taking gigabytes of images, but also images with a unique atmosphere and a creative approach!

Rubikon is a paper cut-out, which becomes a functioning camera (camera obscura) after gluing the pieces together.  In 1979 the ABC magazine published a jigsaw called Dirkon, which paraphrased the single-lens reflex cameras, which used to be very popular at that time. The cut-out Rubikon was first published in 2005 in the eighth issue of ABC magazine, 25 years after introducing Dirkon. Since 2005, it has also been published in foreign media dealing with photography. Rubikon is also used as a teaching aid at some schools of photography and elementary schools.

The second version of Rubikon, The “Pinhole Rebel” camera is even more user friendly and easy to build.  So hurry up, and DOWNLOAD YOURS HERE – FREE OF CHARGE! Assemble the PDF cut-out camera and hurry up to capture your own unique atmospheric and romantic images through this creative approach!  Don’t get me wrong, I’m not saying that it’s bad to use digital cameras, but try to use the manual ones as well; you’ll realize how much you missed without it all these years!

-

via yatzer

Shoal Bay House by Parsonson Architects

Posted in Architecture, Downsizing, Economy, Interiors, Texture by RADDblog on February 26, 2010

Parsonson Architects designed this rural home in Shoal Bay on the rugged east coast of the North Island of New Zealand.

Shoal Bay is a remote settlement on the rugged east coast of southern Hawkes Bay. The building is designed to be part of the rural setting, raised off the ground and sitting beside the original woolshed, which has served the bay since the early 1900’s. The house is rugged yet welcoming and offers unpretentious shelter, it is the type of place where you kick off your shoes and don’t need to worry about walking sand through the house.

The house is formed of two slightly off-set pavilions, one housing the bedrooms and the other the main living space. Decks are located at each end of the living pavilion allowing the sun to be followed throughout the day. Sliding screens at the north-west end provide adjustable shelter for the different wind conditions, offer privacy from neighbouring campers and act as walls for outside sleeping.

-

via CONTEMPORIST

WhiteOut by SpaceOperaForm

Posted in Installation, Interiors, Landscape, Performance, Sculpture, Social, Texture by RADDblog on February 26, 2010

from the designers:

WhiteOut is deployed as a series of sequential dividers along the aged wood beams of the Hallein Salt Factory, Austria. Suspended, lightweight and nebulous, the installation is a floating mass, exploring the phenomenological and visual affects of extreme weather conditions. Movement though the passages is a reactive experience as the dividers ‘inflate/deflate’ to the body’s static repletion – the width of the passages varies from 30cm to 90cm.

-

via SpaceOperaForm

Aquatic Center / Sichuan Province / China by Studio Shift

Posted in Architecture, Social by RADDblog on February 25, 2010

California-based Studio Shift completed their concept phase of a new Aquatic Center in the Sichuan Province of China.  Expected to be completed in the spring of 2013, the center will connect adjacent public infrastructures, such as a riverfront promenade, as a circulation system which will become “the connective tissue linking the disparate program elements and site edges, ultimately, delineating the overall programmatic organization of the structure.”

The dominant feature, a large swimming lagoon, is carved into the site between the riverbed and the Aquatic Center.  A sandy beach surrounds the lagoon and defines two discrete areas of varying privacy.  The lagoon filters the abundant Miyi rainwater and the adjacent Anning River as primary sources of water. Bio-remediation technology will be implemented to filter and purify the water through a system of bio-films and low-energy consumption pumps that contain hungry micro-organisms that feed on pollutants in the water.

A landscape roof above the parking garage serves as a means for rainwater collection and reduction of the local heat island effect.   In addition to the greened roof, the bronze metal roof is specifically designed to capture and distribute rainwater with the intention of complementing the overall master plan agenda of resource conservation while improving existing river conditions.

Two major exterior public spaces, programmed with casual water activities and retail areas along the eastern edge, allow the public to engage the project in a more passive capacity.  “These public spaces assume a dimension appropriate to large-scale aggregation in order to facilitate a broad range of high-intensity activities as well as casual gathering.”

The complex features a spa level which descends partially into the site, creating a relationship with the swimming lagoon, and a complete series of exterior pools surrounded by a raised sun deck and pool level cabanas, changing facilities and an open-air café and restaurant.   Along the southern edge of the site, a residential tower featuring over 80 rental units and 6 special suites are sited directly into the water, creating a unique connection to the lagoon.  “The residential tower responds to the adjacent, planned context in usage and scale while simultaneously creating a semi-private condition for the southern edge of the swimming lagoon.”

-

via archdaily

Karis / Hiroshima / Japan by Suppose Design Office

Posted in Architecture, Economy, Installation, Interiors, Sculpture by RADDblog on February 24, 2010

The space is for shopping but also for holding events. The concept of the store is space that is changing its view or atmosphere depending on where you are standing, such as caves or limestone caves. At some points the place offers a view to the end of the store, and also it has an area surrounded by the inner partitions. The experience walking through the artificial yet random space would be close to something like walking in nature. The purpose of the design is to offer a new shopping experience that people could see products through strolling in nature.

The materials of the partitions are paper tubes that are strong and easy to work with, and moreover, they are using for tubes to roll up cloths. The tubes are layered randomly as to be uneven surfaces and create arch shapes as partition for the store.

Because of the arches, the store creates various spaces that are irregular and complex, such as caves in nature. The boutique could be used in different way with the unique characteristics of the partitions through a year. We believe that the store would be a chance to find a new and fresh relationship between people and products.

-

via archdaily

Contemplating The Void / Iwamoto Scott

Posted in Architecture, Installation, Interiors, Landscape, Lighting, Reoccupation, Sculpture, Technology, Texture by RADDblog on February 23, 2010

Iwamoto Scott’s proposal for the Guggenheim’s Contemplating the Void.

LIGHTCONE uses fiber-optic lines to turn the void into a light channel with different purposes:

Like Frank Lloyd Wright’s Guggenheim itself, LightCone forms a choreography of light, art and movement through space.

Informed by Wright’s spiral-conical geometries, LightCone combines three different arrays of suspended fiber-optic lines: 1) The central conical array transmits and transforms the light of the sky from the large overhead skylight. 2) The surrounding spiral array pulls in the changing light of the city outside from the spiraling skylights that follow the ramp. At night these two arrays switch over to artificial light powered by batteries, solar-charged from transparent photovoltaic film applied to the skylight glass. 3) The peripheral array’s mediated light projects images from the NY Guggenheim’s collection. Fed from a digital database, these images can be arranged in a variety of ways: by default they are organized chronologically along the building’s five ramped galleries into five decades. Within each structural bay between the supporting piers, the viewer can use an interactive device to reorganize a sampling of the collection by artist, by genre, by size, by color, etc.

LightCone ultimately attempts to further Wright’s interests in exploring the plasticity of structure, the continuity of space, and “bringing the circle into the third and fourth dimension”, while integrating five decades of content from the Guggenheim’s collection into the building’s spatial experience.

- Iwamoto Scott Architecture

-

via archdaily

Flyfire by SENSEable City Laboratory / MIT

Posted in Installation, Research, Sculpture, Technology by RADDblog on February 23, 2010

Flyfire is project initiated by the SENSEable City Laboratory in collaboration with ARES Lab (Aerospace Robotics and Embedded Systems Laboratory), both departments of the MIT. The goal is to transform any ordinary space into a highly immersive and interactive display environment. Its first implemetation is a display system using a large number of self-organizing micro helicopters. Each of them acts as smart pixel by using LED’s. Their position in 3D space and their color can be defined in real time.

-

via today and tomorrow

The Mariana Trench To Scale

Posted in Apocalypse, Downsizing, Ecology by RADDblog on February 23, 2010

(please click on image for slightly larger view)

-

via GEEKOLOGIE

Persistent Pyramids by Anatoly Zenkov

Posted in Illustration, Photography, Texture by RADDblog on February 23, 2010
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 62 other followers